Piatra decorativa este utilizata de mii de ani in arhitectura si peisagistica, fiind transformata in adevarate opere de arta inca din Antichitate.
Astazi aceasta este protagonista unora dintre cele mai indraznete proiecte de design interior si exterior, fiind o alegere excelenta pentru amenajarea oricarui spatiu, precum baia, balconul, sufrageria, dormitorul, bucataria sau chiar gradina.
Iata cateva trucuri pentru a realiza cele mai inspirate amenajari decorative cu piatra la exterior:
Creeaza alei si poteci
Piatra decorativa este o alegere inspirata pentru amenajarea gradinii cu alei si poteci, ce sunt deopotriva functionale si estetice. Incepe cu un plan prin care sa stabilesti traseul aleilor si alege tipul de pietre decorative pe care le vei folosi. Opteaza pentru piatra naturala de sist, daca vrei sa completezi arhitectura unei case rustice sau pentru piatra de rau, perfecta atat pentru casele rustice, cat si pentru cele moderne.
Accentueaza zona de gratar
Zona de gratar poate fi evidentiata intr-o maniera originala, cu ajutorul unor pietre decorative. Cele naturale sunt ideale pentru o gradina traditionala, in timp ce placile de pavaj din beton se potrivesc foarte bine unui decor contemporan sau modern.
Foloseste-te de culoarea pietrelor pentru a crea un contrast in gradina si a pune in valoare zona de gratar. Mentine aspectul rustic prin modele texturate, in timp ce pentru un design mai elegant, poti alege pietre cu o suprafata neteda. Pentru un plus de originalitate, combina placile naturale cu cele beton, care completeaza o amenajare cu totul originala in gradina ta.
Construieste o rocarie
Una dintre cele mai interesante modalitati prin care iti poti infrumuseta gradina folosind pietrele decorative consta in amenajarea unei rocarii. Mentine autenticitatea acesteia prin folosirea unor pietre cu texturi si forme variate, cele mari fiind excelente pentru a crea un aspect de stanca, in timp ce cele de mici dimensiuni vor arata o grija deosebita la detalii.
Posibilitatile de dispunere a pietrelor sunt nelimitate, astfel incat le poti aranja pentru a imita o formatiune stancoasa. Florile nu pot lipsi dintr-o rocarie, de aceea iti recomandam sa le alegi pe cele care se dezvolta pe inaltimi diferite, intr-o paleta cromatica variata, ce vor crea un efect vizual spectaculos. Alege sa lucrezi cu o firma de amenajari gradini si priveste cum spatiul tau de vis capata contur, avand in centrul lui o impresionanta rocarie.
Decoreaza ghivecele de flori
Ai nevoie de cateva pietre decorative amplasate in jurul ghivecelor, pentru a imbunatati aspectul general al acestora si al intregii gradini. Dincolo de rolul estetic, ele contribuie la retinerea umiditatii in jurul plantelor.
Fii cat mai creativ si alege un tip de piatra care se potriveste cu ghivecele sau cu designul gradinii tale.
Planteaza plante care se cresc armonios pe pietre
Unele plantele se dezvolta minunat in conditii mai aspre si sunt potrivite pentru amenajari de stancarii, ce innobileaza orice spatiu verde. Exista o varietate de astfel de plante din care poti alege, precum Arenaria montana, Gusa porumbelului, Lilicelul, Brumarelele sau Sapunarita.
Cu inaltimi de cativa centimetri, acestea impresioneaza prin frumusetea lor, fiind disponibile in culori vii, atragatoare, ce iti vor inveseli gradina. Opteaza pentru salvie, lavanda, rozmarin sau leandru si creeaza un aspect mediteraneean.
Posibilitati nelimitate de a integra piatra decorativa in interiorul locuintei
Piatra decorativa este generoasa in intrebuintari multiple si atunci cand vine vorba despre designul interior, nu doar de cel exterior. Descopera in continuare cateva modalitati prin care o poti include in decorul casei tale:
Accentuarea unui perete
Sistul, granitul sau travertinul sunt pietre naturale potrivite pentru a accentua un perete din locuinta ta. Gratie aspectului texturat, peretele va deveni elementul central de decor al oricarei incaperi. In plus, acesta este potrivit pentru a crea un aspect rustic autentic.
Daca preferi o nota moderna, opteaza pentru pietre cu suprafata neteda, ce intregesc un design elegant. In ceea ce priveste culorile, le poti alege in armonie cu restul incaperii sau poti merge pe o varianta mai indrazneata, care sa contrasteze si sa creeze un efect vizual spectaculos.
Decorarea semineului
Semineul este cel mai bine pus in valoare cu niste pietre decorative care sa il inconjoare, in diferite forme si dimensiuni, fie ca optezi pentru un design simetric, fie pentru forme neregulate.
Combina pietrele decorative cu elemente decorative din lemn sau metal si creeaza un design spectaculos.
Incadrarea tablourilor si a oglinzilor
Tablourile si oglinzile tale vor capata un nou aspect daca sunt incadrate de pietre naturale. Ai nevoie de pietre decorative in dimensiunile, formele si culorile dorite, alaturi de adezivi speciali pentru acestea si un strop de creativitate.
Dupa ce ai pregatit suprafata ramei, poti lipi pietrele in functie de designul dorit si creezi unele dintre cele mai interesante obiecte de decor.
Confectionarea mobilierului
Atunci cand iti doresti o piesa de mobilier originala, gasesti sprijinul de care ai nevoie tot la pietrele decorative. Acestea pot fi utilizate pentru a realiza mese de cafea, blaturi de masa sau de bucatarie, lampi sau placi decorative pentru perete.
Daca este dificila construirea lor, le poti gasi intr-un magazin de mobila si decoratiuni interioare, intr-o varietate de modele, perfecte pentru a completa designul interior al casei tale.
Utilizate ca obiect de decor
Pietrele decorative au un farmec aparte, motiv pentru care pot fi folosite ca obiecte de decor. Alege-le in forma si culoarea preferate pentru a decora boluri sau aranjeaza-le in biblioteca, printre carti, fotografii si alte ornamente.
Cu siguranta gasesti un colt in propria locuinta, care poate fi decorat cu ajutorul pietrelor decorative. Ele adauga textura si culoare oriunde sunt amplasate, conferind o nota primitoare casei si gradinii tale.